Beszámolók

„MÉCS közösségünkbe jelenleg hét család tartozik. Találkozásainkra minden hónap második szombatján kerül sor. Ezen kívül minden évben egyszer szervezünk egy gyerekzsúrt, ahol a közösség gyermekeinek születésnapját ünnepeljük meg. Ezek vidám délutánok közösségünk életében. Minden héten kedden este imaórát tartunk a templomban. Ilyenkor különböző, a közösségünket is érintő imaszándékokra imádkozunk. Törekszünk közös programokra is, bár elég nehezen tudjuk megszervezni ezeket. Október végén cirkuszba visszük gyermekeinket közösen.”

„Az Erős házasság című füzetet vesszük, aminek a témái mindenkit érdekelnek, így érdekes beszélgetés alakul ki minden alkalommal. Örömeink közé tartozik, hogy két kedves családdal bővült a közösségünk és mindenki igényli, hogy havonta egyszer találkozzunk és beszélgessünk.”

„Hat házaspár van a közösségben. Minden hónap első vasárnapján délután 3-6 között tartjuk összejöveteleinket. Mindenki próbálja a gyerekeket 'leadni' erre az időre. 4 házaspárnál van kisbaba, kisgyerek. A havi találkozások mellett megegyezés alapján 2-2 család találkozik egy kötetlenebb beszélgetésre egy általuk megbeszélt időpontban. Ez általában valamelyik hétköznap délutánja, estéje. Így aki esetleg nem tudott eljönni, mégsem marad ki teljesen a dolgokból, s nem telik el esetleg 2 hónap is találkozás nélkül.”

 „Gondot okoz, hogy nehéz egyeseket szóra bírni, a nyüzsgősebb, zajosabb tagok könnyen elnyomják őket. Lehet, hogy ők csak nagyon kis körökben nyílnának meg, ezért talán próbálkozunk majd olyasmivel, hogy esték egy részében kis csoportokra oszlunk. Házaspáros - kétszemélyes - megbeszéléseket is csináltunk már. A nyáron együtt töltöttünk egy szép hétvégét az egyik család balatonakarattyai házában. Augusztus 1-5. között Érsekvadkerten volt együtt kb. 10 család. Érdekes színfoltja az ifjú házasok körének (így hívjuk magunkat) egy ecuadori férj (volt utcazenész), egy spanyol férj és egy orosz feleség.”

 „Idén programunk úgy gazdagodik, hogy - bár továbbra is hétfő esténként találkozunk - négyhetente MÉCS-program lesz, és szintén négyhetente, de 2 héttel eltolva kifejezetten imádságos együttlét. A dátumokat szigorúan kiosztottuk. Emellett (kis)iskolás korú gyerekeinknek rendszeresen szeretnénk kirándulásokat szervezni, immáron nem feltétlenül az összes szülő részvételével, hanem "nagyosabb" programot, csupán két-három szülőtárs (apatárs) gyámolítása mellett.”

 „Sikerült egy hosszú hétvégét mindannyiunknak együtt tölteni Balatonon. Volt alkalom a kötetlen beszélgetésre, a gyerekek közös játékára, élménybeszámolókra, és este komolyabb beszélgetésekre is. Jó volt együtt lenni!! Igaz, az egymáshoz való alkalmazkodást még egy kicsit gyakorolni kell, gyerekek mellett ez persze nem egyszerű… A nyaralás után derült ki, hogy az egyik házaspár beteg gyermeket vár. Az értük való imádkozás, lélekben hordozásuk, segítségnyújtás sokunk sok energiáját emésztette fel, és felért egy igen intenzív lelkigyakorlattal. Többen is beszámoltunk róla, hogy férj és feleség újra átgondolta közös életük sarokpontjait, más házaspárokkal is beszélgettünk ezekről. Imádságban is megújultunk: nyári beszélgetéseinkhez híven úgy döntöttünk, a beszélgetések elején a szombat esti zsolozsmát mondjuk. Terveink: a közös ima megújítása, „ima-házifeladat” találkozótól találkozóig; két házaspár biztosan részt vesz az októberi MÉCS Napokon; Az „Erős házasság” témáin megyünk tovább.”

 „A közösséggel egy szép hétvégét töltöttünk együtt a Balatonon, szeptember elején pedig újraindultak az összejöveteleink. Tavaly új házaspár érkezett hozzánk. Felvetődött az is, hogy mindenki megtapasztalhassa a közösségért vállalt felelősséget, ezért évről évre új vezetőt választunk.”

 „Közösségünk négy családból áll. Nyáron volt egy pár napos közös nyaralásunk Hajdúszoboszlón. Most szeptemberben kezdjük el az Erőforrásaink című füzetet, immár ez a negyedik. A győri Mécs közösséggel tartunk kapcsolatot, jelenleg szervezzük, hogy november táján meglátogassanak bennünket (tavasszal mi voltunk náluk).”

"Isten arra teremtette a férfit és a nőt, hogy értelmet, életet, szeretetet adjanak a világmin- denségnek. Az Úr a maga képére és hasonlatosságára alkotta a házasságot. Ő pedig nem zárt kör. Isten középpont, ahonnan  élet és szeretet árad.

A boldog házassághoz hozzátartozik, hogy kettőtök kapcsolatánál messzebbre tudtok tekinteni. A társadalom arra vár, hogy kilépjetek a páros önzés magányából. Isten pedig arra hív, hogy az egymás és gyermekeitek iránti szeretetből továbblépjetek az egyetemes szeretet felé.

Házastársak vagytok: arra születtetek, hogy szeretetet árasszatok mindenfelé!"

Gabriel Calvo

a MÉCS Napok

programok szerzője